A Téli Ásványtudományi Iskola a tágabb értelemben vett ásványtani szakterület kutatóinak találkozója, melyen hosszabb, „review” jellegű meghívott előadások, és a résztvevők legújabb kutatási eredményeit bemutató rövidebb beszámolók hangzanak el.

2018-ban Veszprémben találkozunk, az MTA Veszprémi Területi Bizottságának székházában.

A kiemelt téma a kísérletes ásványtan. Az ásványok képződésének körülményeit, a tulajdonságaik kialakításában szerepet játszó tényezőket sok esetben laboratóriumi kísérletekkel tudjuk leghatékonyabban megérteni. Várjuk mind a nagy hőmérsékleten és/vagy nyomáson, mind a földfelszíni körülmények között végzett kísérletek, a kristályos anyagok szintézisével, reakcióival foglalkozó kutatások eredményeiről szóló beszámolókat. (Mint minden évben, a megadott "fő téma" nem kizárólagos, a jelentkezők száma és a rendelkezésre álló idő függvényében más témájú előadások is bemutathatók.)

Meghívott vendégünk Prof. Huifang Xu (University of Wisconsin, Madison), aki két, kísérletes ásványtani előadást tart: (1) dolomitképződés - ennek ásványtani, szedimentológiai, környezeti (szénciklus), korai Földdel és bioásványtannal kapcsolatos aspektusai; (2) plagioklászok szubszolidusz fázisviszonyai és ásványtani érdekességei.

A rendezvény látogatása ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, töltse ki a Regisztráció fül alatti jelentkezési lapot.


Kapcsolat:

Pósfai Mihály, Pannon Egyetem
mihaly.posfai@gmail.com


Tudományos szponzor:

MTA Geokémiai, Ásványtani és Kőzettani Tudományos Bizottságának Nanoásványtani Albizottsága

Magyarhoni Földtani Társulat Ásványtan-Geokémiai Szakosztálya


A rendezvényt támogatja:

Pannon Egyetem, Mérnöki Kar

MTA Veszprémi Területi Bizottsága